Gnavere
DE MEST ALMINDELIGE TYPER AF MUS OG ROTTER, SOM SES I FØDEVAREFACILITETER
Den brune rotte - Rattus norvegicus - også kaldet almindelig rotte, grå rotte eller kloakrotte. Voksne dyr når en hoved-kropslængde på 20-30 cm, halen kan være 13-32 cm lang. De kan veje helt op til 500 gram. Pelsen er farvet grå, gråbrun eller brun på toppen, men alle slags farvevariationer er mulige (f.eks. albino).
Den sorte rotte - Rattus rattus - også kaldet husrotte, skibsrotte og pestrotte. Den har en hoved-kropslængde på 16-24 cm og vejer 150-250 gram. Halen er længere end hovedet og kroppen (op til 130%). Sammenlignet med deres artsfæller har de en relativt spids snude og betydeligt større ører. I Danmark er den sorte rotte sjælden og findes som regel kun i havneområder.
Husmus - Mus domesticus - Mus er mindre og tyndere. Voksne måler 7-11 cm. Pelsen er tynd og grå/brun farvet, og de har en let behåret hale, som kan være lige så lang som kroppen.
Skadedyr, der angriber fødevarer som f.eks. korn og mel
BILLER, FLUER, MYRER, MØL OG RISSNUDEBILLER
Der er flere arter af skadedyr, der er almindelige i fødevarer:
- Biller, såsom rissnudebiller og melbiller
- Møl, som f.eks. melmøl og tofarvede frømøl
- Myrer og fluer er også almindelige insekter, der kan ødelægge opbevarede fødevarer.
Skader forårsaget af skadedyr i opbevarede fødevarer
Skadedyr kan angribe og beskadige fødevareprodukter, hvilket forårsager betydelige økonomiske tab i fødevareforarbejdning og -distribution.
Insekter kan trænge ind i opbevarede fødevarer gennem beskadiget eller dårligt forseglet emballage. Nogle insekter kan gnave i papir, pap eller plastemballage.
Huninsekter lægger ofte æg på eller nær de opbevarede fødevarer. Larver klækkes fra disse æg og begynder at æde af fødevareproduktet.
- Kasserede partier
- Økonomiske tab
- Forsinkelser i ordreopfyldelse
Kakerlakker
DE MEST ALMINDELIGE TYPER KAKERLAKKER, DER FINDES I FØDEVAREVIRKSOMHEDER
Tyske kakerlakker - Blattella germanica - Tyske kakerlakker er lysebrune, og deres karakteristiske træk er de to mørke linjer på det første segment af thorax. Nymfer ligner meget voksne, er mindre og mørkere i farven, næsten sorte. De er kendetegnet ved en lys linje, der løber op og ned ad thorax.
Orientalske kakerlakker - Blatta orientalis - Den orientalske kakerlak varierer i størrelse fra 2 til 3,5 centimeter i længden. Den er sort eller mørkebrun og har en skinnende overflade. Orientalske kakerlakker er ikke gode til at klatre, så de foretrækker at opholde sig på gulvet eller i de lavere områder af bygninger.
Undgå kontaminering pga. skadedyr i fødevareindustrien
Forebyggelse og overvågning er afgørende for at undgå produktionsbeskadigelser og fejl ved revisioner. Sikkerhedsreglerne i fødevareindustrien er strenge, og der er ikke noget, der hedder for meget opmærksomhed.
Lad os se på nogle af de vigtigste metoder, der fungerer bedst til at forebygge kontaminering pga. skadedyr i fødevareindustrien.
> Læs mere om at undgå kontaminering pga. skadedyr
Fugle
MEST ALMINDELIGE TYPER AF FUGLE FUNDET I FØDEVAREFACILITETER
Duer - Columba livia domestica - Duer er aktive i dagslys, og deres tilstedeværelse kan være til gene for mennesker. Der er tale om en dueinfestation, når:
- store flokke af duer ses på tage og i gaderne
- de laver overdreven støj
- der ses store mængder ekskrementer på fortov, biler og bygninger.
Måger - Laridae - Mange mågepopulationer trækker ikke længere til varmere klimaer, når de kolde måneder ankommer, men bliver i de samme områder året rundt. Denne adfærdsændring forværrer problemet, da deres populationer vokser uden noget, der stopper dem.
Fugleadfærd
Deres tilpasningsevne til bymiljøer, hurtige formering og generende adfærd har ført til opfattelsen af duer og måger som skadedyr i mange byområder rundt om i verden. De er ådselædere, der spreder affald rundt, mens de leder efter mad i skraldespande. Denne adfærd tiltrækker andre skadedyr og skaber usunde forhold.