Møl søger mod lyset

Hvorfor tiltrækkes insekter af lys?

Er insekter tiltrukket af lys? Det korte svar på spørgsmålet er ja. Sagen er dog lidt mere indviklet end som så, for hvilke typer af insekter er mest tilbøjelig til at flyve i retningen af lyset, og hvordan kan det være at de søger det, når mørket er ved at falde på?

Vigtigst af alt, hvad kan du selv gøre for at blive fri for myggestik og nærgående møl en sen sommeraften?

Hvilke insekter kan lide lys?

Det mest almindelige insekt, vi ser i nærheden af lys er møl. Ellers er det på normal vis flyvende insekter, som myg, ildfluer, bier og hvepse, der tager ophold ved gadelamperne eller glødepæren ved havemøblerne.

Teorier om insekter og lys

Forskere har undersøgt hvorfor lyset tiltrækker et så stort antal af insekter om aftenen. En af teorierne kaldes for phototaxis. Kort sagt er teorien en forklaring på, hvordan en organisme bevæger sig mod eller væk fra en lyskilde. Hvis et insekt flyver mod lyset, bliver det refereret til som positiv phototaxis, mens insekter, der flygter fra lyset har negativ phototaxis. Et eksempel på sidstnævnte er kakerlakker, som skyr væk fra lys.

En anden teori går på, at insekter bruger naturlige lyskilder som nagivationssystem, heriblandt månens genskin. Det kunstige lys fra lamper forstyrrer insekterne, som fejlagtigt bliver ledt på afveje.

Teorierne er dog blevet udfordret igennem tiden. Ilden fra et bål tiltrækker nemlig ikke insekter i lige så høj grad, så hvorfor fungerer teorien om phototaxis ikke i dette tilfælde? Andre forskere peger også på faktummet at møl ikke er en migrerende art. Derfor skulle de ikke bruge månen som hjælp til at finde den rigtige vej.

Sådan holder du insekter væk fra udendørs lys

Der er altså ikke nogen videnskabelig konsensus eller noget bevis på hvorfor insekter bliver tiltrukket af lys. Vi ved dog, at der er nogle bestemte ting, som du kan foretage dig i målet om at forhindre dem i at nærme sig eller flyve ind i din bolig. En af de første ting du kan gøre er at undersøge hvilken type pære, som du bruger.

Ultraviolette lys tiltrækker eksempelvis det højeste antal insekter. Faktisk i så høj grad, at entomologer (insektforskere) anvender dem, når de skal indfange bestemte arter. Du bør også undgå glødelamper og lysstofrør.

Når du skifter de ovenstående pærer ud, så overvej i stedet at bruge varmefarvede LED pærer. Gør du det, vil dette reducere insektaktiviteten omkring dine udendørs lyskilder.

Brug for hjælp?

Hos Anticimex er vi klar til at hjælpe dig. Har du problemer med insekter eller andre skadedyr, så lad os klare dem. Ring 69 15 17 44 eller brug kontaktformularen og få mere at vide.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44