To væggelus på lagen

Væggelus

Væggelus, sengelus, sengelopper eller bed bugs

Væggelus bliver kaldt flere forskellige ting, men de forskellige kaldenavne dækker alle over det lille insekt i sengen, som bider os, når vi sover.

Hvis man bliver bidt om natten, tror mange, at de har fået lopper i sengen. En væggelus er dog ikke i familie med lopper og heller ikke lus, som deres navn ellers antyder. En væggelus er derimod en tæge, som er stærkt bundet til mennesker. Den tiltrækkes af vores lugt og CO2-udladninger.

Væggelusen har en sugesnabel, hvilket er et typisk kendetegn blandt tæger. Tægers snabel anvendes til at suge plantesaft, men hos væggelus anvendes den til at suge blod.

Denne type af tæge er ikke udstyret med vinger.

Hvor hurtigt kan væggelus formere sig?

Væggelusens æg

Æglægningen for væggelus foregår på skjulte steder, hvor æggene klæbes fast til underlaget, som f.eks. på bagsiden af en madras. En hunvæggelus kan lægge 1 til 5 æg om dagen, og i gennemsnit kan hun i løbet af sit liv lægge omkring 200 til 500 æg.

Væggelusæg klækker typisk efter cirka 6 til 10 dage. Klækningstiden kan påvirkes af faktorer som temperatur og luftfugtighed. Højere temperaturer kan fremskynde klækningen, mens lavere temperaturer kan forsinke den. Det tager cirka 5 til 8 uger for en væggelusnymfe at udvikle sig til en voksen under gunstige betingelser.

Med disse tidsrammer er det tydeligt, at væggelus kan reproducere sig og øge deres bestand utrolig hurtigt. Dette er grunden til, at det er så vigtigt at håndtere væggelusangreb hurtigt og grundigt for at forhindre yderligere reproduktion og spredning.

Væggelusens nymfer

Når æggene klækker, kommer små nymfer ud. Nymferne er kun omkring én millimeter lange i det første nymfestadie. Nymferne går gennem fem stadier, før de er fuldvoksne. Hver gang de skifter stadie, skifter de hud. Derfor kan man se død hud/skaller der, hvor væggelusene opholder sig.

Udvikling fra æg til voksen væggelus

Livscyklus for væggelus

Hvad lever væggelus af?

VÆGGELUSENS ENESTE KOST

Væggelus er lyssky og gemmer sig i revner og mørke sprækker. De er primært nataktive og lever af menneskeblod om natten.

Væggelus bider oftest på utildækkede steder på kroppen, som f.eks. arme, hænder, hals og fødder. Blandt andet på den måde kan man skelne mellem bid fra væggelus og lopper. Lopper bider nemlig gerne under stramtsiddende beklædning.

Når væggelusene har stukket sin snabel ind og suget blod, er den mæt efter 5-10 minutter.

Efter at have spist trækker væggelus sig tilbage til afsides områder tæt på deres værter, såsom revner i møbler, madrassømme eller fodlister, hvor de kan fordøje blodmåltidet og hvile indtil de skal spise igen.

Med begrænset adgang til værter kan de gå måneder uden at spise! Så selv rum, der ikke har været beboet i lang tid og ikke er blevet professionelt renset, kan stadig blive angrebet af væggelus.

Hvis mennesker ikke er tilgængelige som værter, kan de skifte til andre varmblodede dyr som kæledyr.

Sådan identificerer du en væggelusinfestation

Tjek sengegavle, sengerammer, madrasser, dør- og vinduesrammer, lysarmaturer, vægophæng, borde, stole, sofaer og gardiner.

Væggelus efterlader synlige, kløende, røde bidemærker på huden, ofte på halsen og armene.

Derudover kan man se deres ekskrementer, som kan findes som små mørke pletter på lagner, madrasser, sengerammer, puder, tæpper og andre steder, hvor folk tilbringer tid. De kan også efterlade små blodpletter på de samme steder.

At finde døde individer eller rester af afstødt hud er en anden sikker indikator for forekomsten af en væggelusplage. Når væggelusene først har fået adgang til bygningens strukturer, kan kun skadedyrsbekæmpelsesspecialister udrydde dem.

> Lær, hvordan du identificerer en væggelusinfestation

Se video om væggelus

På vores YouTube-kanal finder du en række videoer om væggelus.

Sådan kan vi hjælpe dig af med væggelus

Hos Anticimex er vi specialiserede inden for bekæmpelsen af væggelus og leverer blandt andet en dampbehandling på op til 180 grader, som vil dræbe væggelusene.

Kontakt os på 69 15 17 44 eller via vores kontaktformular herunder.

Du kan også lære mere om bekæmpelse af væggelus her.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44