Nærbillede af skægkræ

Skægkræ

Skægkræ bliver som sagt 15-19 mm og er dermed noget større end sølvfisk, som kun bliver op til 1 cm.

Skægkræets lange antenner, lange haletråde, samt behåringen/skægget er de faktorer, som først og fremmest adskiller skægkræ fra sølvfisk. Skægkræets haletråde kan være længere end selve kroppen.

Både antenner og haletråde knækker dog let, så man kan ikke altid regne med længden på dem, hvis man skal bestemme om det er et skægkræ eller en sølvfisk.

Hvis både skægkræ og sølvfisk er fuldvoksne, er det nemt at kende forskel på dem, men i nymfestadiet kan et skægkræ godt minde om en sølvfisk. Her er man i stedet nødt til at kigge på dyrets adfærd. Sølvfisk lever normalt kun i omgivelser, hvor luftfugtigheden er 75% eller derover. Dvs. oftest i køkkener eller på badeværelser. Derudover kan de ikke bevæge sig på lodrette flader.

Hvor finder man skægkræ?

Skægkræ (også kaldet skægget sølvkræ) kan ses i boligen året rundt. De findes indendørs og i alle rum i boligen. De foretrækker fugtige omgivelser, men er ikke lige så afhængige af fugt, som sølvfisk er. Mens en sølvfisk kun bevæger sig på vandrette flader, så kan skægkræ sagtens klatre på lodrette flader, og de spreder sig derfor hurtigt i boligen.

Skægkræ kan være vanskelige at opdage, da de er nataktive. Når man så tænder lyset om morgenen, kan man se dem pile afsted.

Skægkræ livscyklus

Et skægkræ har en lang livscyklus og kan leve i helt op til 7 år. I den periode går den igennem en rækker stadier fra æg til nymfe og til fuldvoksen.

Skægkræ æg

Fra skægkræet lægger sine æg i revner og sprækker, går der omkring 2 måneder til de klækkes, hvis forholdene er optimale. Æggene er omkring 1 millimeter i diameter og er lyse i farven. Et skægkræ kan lægge omkring 200 æg i sin levetid, så ét skægkræ kan blive til mange, hvis man ikke holder bestanden nede.

Skægkræ nymfer

Når æggene er klar og klækkes, er de små nymfer omkring 2 millimeter lange. De er lysere i farven end de voksne skægkræ, da de endnu ikke har skel på kroppen.

Fra nymfestadie til et kønsmodent skægkræ går der op til 3 år. Herefter kan de så leve i 3-4 år, før de dør.

Hvordan slipper man af med skægkræ?

En af måderne, som man kan bekæmpe skægkræene på, er ved at støvsuge hyppigt. Man kan også sætte limfælder om, hvor der er skægkræ.

Skægkræets levevis og udvikling ligner meget sølvfiskens, og behandlingsmetoderne er de samme, dog skal behandling her foretages i hele boligen.

Lad Anticimex hjælpe dig i kampen mod skægkræ

Det kan være ret besværligt at slippe af med skægkræ. De er i familie med sølvfisk, som er almindeligt forekommende i Danmark, men ikke så nemme at slippe af med. Derfor kan du med fordel lade Anticimex løse opgaven.

Ring til os på 69 15 17 44 eller læs mere om bekæmpelse af skægkræ. Vi kan hjælpe dig med at oprette husfreden, så du kan bruge din energi på ting, du har lyst til, i stedet for at bekymre dig om skægkræ eller andre skadedyr.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44