Forskelle mus og rotter

Forskelle på rotter og mus

Adfærdsmæssige forskelle mellem rotter og mus

En af de vigtigste forskelle mellem de to typer gnavere er, at mus er meget nysgerrige og har en tendens til at udforske mere, selv musefælder. Rottens adfærd er lidt mere forsigtig, og den er sværere at fange med lokkemad eller fælder.

  • Eventyrlystne mus: Mus er nysgerrige og vil udforske deres nye territorium om natten for at finde mad, redebyggemateriale og ting at slibe deres tænder på, selvom de helst ikke går alt for langt væk fra reden (5-10 meter). På disse ruter vil du se fedtspor eller sorte streger (mavefedt), da de har tendens til at bevæge sig tæt på væggene eller løbe bag skabe og store møbler for at undgå åbne rum. Mus er mindre sociale og bor normalt i mindre grupper eller par.
  • Forsigtige rotter: Rotter er mere forsigtige, når de udforsker deres territorium. De har tendens til at undgå mennesker, løber omkring om natten og er meget på vagt over for nye ting såsom fælder på deres ruter. Rotter er mere frygtsomme, men opererer i en større radius omkring deres rede. Rotter er også mere sociale og lever ofte i kolonier med komplekse sociale adfærdsmønstre.

Begge gnavere kan svømme, hoppe eller klatre op ad ru lodrette overflader. Mus er typisk hurtigere end rotter.

Sådan finder du ud af, om du har set en mus eller en rotte i dine fødevarer

Tjek for lyde og beskadiget emballage

Hvis du ser gnave spor på emballage, flænset papir, eller du har hørt gnave- eller kradselyde om natten, så ved du, at du har et stort problem.

Da rotter er betydeligt større end mus, er de lyde og den skade, de forårsager, som regel også mere mærkbare.

Rotter flytter mad dobbelt så ofte

En måde at skelne mellem disse gnavere er de spor, de efterlader på gerningsstedet, for eksempel: Har du fundet efterladenskaber på vejen til en madkilde eller ved siden af den?

Fordi rotter er større og stærkere eller måske mere bange for at blive fanget, har de tendens til at flytte deres mad til et mere stille, privat område for at indtage den. Mus spiser deres mad på samme sted, de fandt den.

Størrelse og form på efterladenskaber

Hvis du har mus eller rotter i dine lokaler, vil du finde efterladenskaber. Musens afføring ligner ris, men er sort. Rotternes efterladenskaber er større og har form som en banan eller kapsel. Du finder dem langs deres stier, såsom langs vægge, bag skabe, komfurer eller opbevaringshylder, i skabe eller under opbevaring eller forråd af mad.

Mus bruger også deres karakteristiske urinlugt til at kommunikere med andre mus, til at tiltrække en hun, indikere vejen til mad eller advare andre hanner.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44