Hvor går grænsen mellem skadedyr og nyttedyr?

Når vi bliver generet af skadedyr, kan det være ofte være svært at få øje på, hvorfor nogle dyr har sin berettigelse i verden. Insekter som hvepse, edderkopper og fluer hører da kun til på denne klode for at gøre livet mere besværligt for os mennesker, tænker du sikkert.

Det er dog vigtigt at indse, at enhver levende organisme spiller en essentiel rolle i naturens kredsløb. Over en periode på flere millioner år har hver art udviklet og tilpasset sig bestemte miljøer og fundet deres rolle i økosystemet. Du hører måske tit de to forskellige klassificeringer skadedyr og nyttedyr, men i langt de fleste tilfælde er det ikke helt let at differentiere imellem de to.

Hvorfor findes hvepse?

Det er svært at forestille sig, at små insekter kan gøre nogen stor skade på mennesker, men hvis man er meget uheldig kan et hvepsestik have fatale konsekvenser.

”Nogle insekter er decideret upopulære hos mennesker, heriblandt bananfluer, pelsklannere og hvepse", fortæller Thomas Vinnersten, der er biolog i Anticimex. ”De gør dog stor nytte som skraldemænd i naturen”.

Men hvilken nytte gør hvepse egentlig? Findes de ikke blot for at genere dig på bedst mulig måde, når du spiser din lækre frokost ude i den skønne sol om sommeren? De flyver rundt om dig, sætter sig på din mad, og er du rigtig uheldig, så får du også et stik med på vejen. Så hvad ville der ske, hvis hvepsene pludselig forsvandt?

I første omgang ville menneskene ikke mærke noget til deres forsvinden, og du ville være i stand til at nyde et solrigt måltid udendørs i fred. Hvepsene spiser dog en hel del andre insekter for at made deres larver. De går eksempelvis efter fluer, sommerfuglelarver , bladlus og andre små insekter. Hvepsene hjælper også med at bestøve visse planter i foråret og forsommeren. Så set over det store spektrum gør hvepsen stor nytte for naturens gang. Om vi vil det eller ej.

Naturens skraldemænd

Med pelsklannere og tøjmøl kan det være sværere at få øje på hvilken nytte de bringer naturen. De små krabater gør dog stor nytte som opryddere i naturens kredsløb. Det kan for eksempel ses når et dyr dør. I begyndelsen er der en lang proces, hvor dyret lidt efter lidt nedbrydes til sine bestanddele takket være de små insekter.

Pelsklannere og møl kommer nemlig i den sidste fase, når dyret kun består af skind, pels og knoglerester. De kan nærmest kategoriseres som ådselædere, og det skal vi faktisk være glade for. Takket være dem er der rent i naturen.

Har du et skadedyr eller et nyttedyr?

Selvom næsten alle dyr bringer nytte, så kan de hurtigt blive et skadedyr, hvis de kommer for tæt på eller ind i vores boliger. Har du set insekter eller andre småkravl i huset, så prøv at identifiere skadedyret her, for at se om du kan genkende dem. Ellers kontakt os kontaktformularen eller tlf. 69 15 17 44.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44