Anticimex kan hjælpe dig med fødevaresikkerhed

Vigtigste regler for fødevaresikkerhed

Hos Anticimex står fødevaresikkerhed i højsædet. Opbevaring, håndtering og tilberedning af mad og drikke bør altid foregå efter visse retningslinjer af flere årsager. For det første kan forkert håndtering af fødevarer og dårlig hygiejne medføre til spredning af bakterier og virus, hvilket kan være helbredstruende. For det andet kan man med de rette metoder sikre en langt bedre kvalitet i ens fødevarer.

Her får du Anticimex’ grundregler i fødevaresikkerhed, der hjælper dig på vej mod bedre fødevaresikkerhed:

Varm maden op

Varmebehandling dræber bakterier og virus i maden. Vær dog opmærksom på at mad, der serveres varmt, skal opvarmes til en temperatur på +75°C eller derover i hele madvaren. Holdes mad opvarmet i længere tid, som det for eksempel ses ved buffeter, skal temperaturen i maden være mindst +65°C.

Hvis du genopvarmer mad efter at det har været nedkølet, så gælder de samme regler som ovenfor. Så skal temperaturen i maden være mindst +75°C.

Undgå spredning af bakterier og virus

Det er vigtigt at være klar over, hvor og hvordan man tilbereder maden. Et rigtigt godt råd er at holde allerede tilberedte/spiseklare madvarer adskilt fra rå mad, da disse stadig kan indeholde bakterier, som kan overføres. Brug derfor forskellige slags skærebrætter og knive til forskellige råvarer. Benyt for eksempel et slags skærebræt til kylling og et andet til grøntsager. Hvis du ikke er i besiddelse af ”nok” skærebrætter eller knive, så vask dem grundigt inden du anvender dem til en anden type madvare.

Generelt er det essentielt at opretholde et rent arbejdsmiljø i de lokaler, hvor der er mad. Rengør derfor overflader, redskaber og lign. flere gange dagligt.

Køl maden af

Mange kan nikke genkendende til at have lavet for meget mad, som dermed skal gemmes til de kommende dage. Det er dog vigtigt, at opvarmet mad bliver kølet ned hurtigst muligt. En tommelfingerregel er, at temperaturen på opvarmet mad bør falde fra +65°C til +10°C på mindre end tre timer.

Store portioner varm mad bør deles i mindre, så nedkølingen sker hurtigere.

Opbevar mad køligt

Bakterie-dannelse bliver hæmmet af kolde temperaturer, hvorfor at ferskvarer bør opbevares på køl. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at temperaturen i køle- og fryserum skal indstilles forskelligt alt efter hvilken fødevare man har med at gøre:

  • Rå fisk max +2°C
  • Mælk og kød max +5°C
  • Dybfrost max -18°C

Udover at have styr på temperaturindstillingen skal der også sørges for, at der er mulighed for en god luftcirkulation. Fyld derfor ikke dit kølerum/køleskab for meget op, da dette forhindrer fødevarerne i at opnå den ønskede, kølige temperatur.

Vask hænder

Det her er en klassiker, som ikke bør komme bag på nogen. Håndhygiejne er nemlig alfa omega, når det drejer sig om fødevaresikkerhed. Vask derfor ALTID dine hænder grundigt inden du starter på madlavningen og mellem håndteringen af råvarer og tilberedt/spiseklar mad.

Læs også

Egenkontrol

Audit

Kursus i almen fødevarehygiejne

Biologiske analyser

Mærkning

Kontakt os

Kunne du tænke dig at have helt styr på fødevaresikkerheden? Anticimex er klar til rådgive dig om du sikrer din virksomhed imod ubehagelige overraskelser ved hjælp af branchespecifikke egenkontrolprogrammer og skadedyrssikring. Skriv til os via kontaktformularen eller ring 69 15 17 44.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44