Hveps

Hvepse og gedehamse

Der findes cirka 7.500 kendte hvepsearter, hvoraf både bier, gedehamse og myrer hører inde under.

Gedehamsene, eller hvepse som de i daglig tale kaldes, er dog de arter, som skaber størst gene for os mennesker, da de er kendt for at kunne være aggressive og stikke op til flere gange.

Hvepse

Både hvepsene og de store gedehamse kan kendes på gule og sortstribede krop, som til afveksling kan minde om bier.

De bliver omkring 12 mm lange og bor i et bo, som ofte kan være placeret meget ubelejligt på en bygning. Dronningen starter selv et bo på 6-10 æg, som hun passer indtil de bliver voksne. Herefter lægger hun op til 6000 æg om året.

Sidst på året bliver der lavet nye dronninger og hanner, der flyver ud for at starte nye samfund. Det er her hvepsene især bliver et problem, da arbejderne i boet bliver arbejdsløse og søger efter søde sager til sig selv. Derfor tiltrækkes de meget af udespisende mennesker i de sene sommermåneder og i starten af efteråret.

Hvis den føler sig provokeret eller irriteret, hvilket ofte sker på grund af mangel på føde i, kan de stikke flere gange uden at den dør af det, hvilket er livsfarligt for de personer, som lider af allergi over for stikkene.

I Danmark er det kun dronningen som overlever vinteren. Resten af boet dør.

Den store gedehams

Denne art af gedehamse bygger almindeligvis bo i jorden, hvorfor de normalt kaldes for jordgedehamse. De kan være dobbelt så store som almindelige hvepse og have en længde på 25 mm. De skal håndteres med en stor portion respekt, da et stik fra en gedehams kan være utroligt smertefuldt. For allergikere kan et enkelt stik være fatalt.

Et gedehamsebo overlever kun en sommer. Når efteråret kommer dør samfundet og kun de hunner, som har forladt boet og er blevet befrugtet overvintrer.

Læs mere

Er hvepsestik giftige?

Fjern de gamle hvepseboer

Forskelle på hvepse og bier

Hvorfor er hvepse så aggressive sidst på sommeren

Anticimex er klar med hjælpen

Har du ønsker om at få fjernet et hvepsebo eller forebygge imod det, er Anticimex klar med hjælpen til dig. Vores skadedyrsbekæmpere er specialiserede i at bekæmpe hvepse, og rykker hurtigt ud for at komme problemerne til livs. Vi har skadedyrsteknikere i hele Danmark.

Ring til os på 69 15 17 44 eller brug kontaktformularen herunder.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44