Husmår

Husmår

Hvordan ser en husmår ud?

Husmåren ligner en skovmår, men der hvor de to arter adskiller sig er bl.a. på deres lyse halsplet. Hvor skovmåren har en gul halsplet, så er husmårens halsplet hvid. Den hvide plet på husmårens hals/bryst kan godt strække sig ned mod forbenene.

Husmåren har en lys snude, hvor skovmårens snude er sort.

Hvad spiser en husmår?

En husmår spiser hovedsageligt kød. Det kan være mange typer af mindre pattedyr som gnavere og pindsvin, harekillinger, samt mindre fugle og deres æg. Mårer kan også finde på at spise frugter, bær og insekter.

Husmårens ekskrementer

Mårers ekskrementer er 8-10 cm lange og 1-2 cm tykke. Det ligner at de er snoede og trukket ud i en spids. Man vil ofte kunne se både hår og fjer og knoglerester fra mårens bytte i dens ekskrementer.

Hvornår får husmåren unger?

Husmårerne parrer sig i sommermånederne, og ungerne fødes det følgende forår i marts eller april. Enkelte nogle kuld kan fødes så tidligt som februar. Der fødes ofte 2-3 unger, men en mår kan få helt op til 5 unger. Ungerne dier hos hunnen til hen på sommeren.

Mårer i Danmark

I Danmark findes der flere arter af mårer, nemlig husmåren og skovmåren. I selve mårfamilien findes der også Ilder, brud, lækat, mink, grævling og mårhund, men har du en mår på loftet af dit hus, vil det altid være husmåren.

Måren er udbredt i det meste af Danmark, men findes ikke på en række af de danske øer, som f.eks. Bornholm. Husmåren findes ikke i resten af de skandinaviske lande, men den lever i landende syd for Danmark.

Tidligere holdt husmåren mest til i skove og i huse på landet, men i dag er husmåren i stor stil begyndt at flytte ind på lofter både i sommerhuse, men også i helt almindelige parcelhuse.

Læs også: Jeg har en husmår på loftet. Hvad gør jeg?

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44