Mus

Mus

Husmus

(Mus musculus)

Husmus er aktive året rundt. Om sommeren holder de oftest til udendørs i haver eller parker, og nogle gange også på marker, som ligger tæt på bebyggede områder. Når markerne er høstet, begynder husmusene at søge mod vores huse og bygninger. De lever dog tæt på mennesker året rundt, for det er her der er masser af lettilgængelig føde.

Husmusen holder til i vægge, på lofter eller under vores gulve. Den er altædende, men den foretrækker frø og kornprodukter. Den spiser dagligt cirka 10 % af sin kropsvægt, men den største gene den efterlader, er dens urin og ekskrementer.

Husmusens ekskrementer er sorte og spidse og ca. 3-6 mm lange. De kan minde om kommen i udseendet.

Husmusen kan komme ind ad huller på en størrelse af blot 6-7 mm (den samme diameter som en blyant). Kan den få hovedet igennem, kan resten af kroppen nemlig også komme igennem.

Husmusens livscyklus

Husmusen kan blive op til 18 måneder gammel, og hunnen føder 5-6 kuld om året med 4-8 unger i hvert kuld. De kan formere sig hele året.

Indendørs bygger musen rede overalt, hvor der er adgang til føde og materiale til reden. Redemateriale kan for eksempel være rockwool.

Halsbåndmus

(Apodemus flavicollis)

Halsbåndmusen - eller skovmusen som den også kaldes - lever udendørs i naturen, men kan finde på at søge ind i villaer og sommerhuse om efteråret for at få varme og føde før vinteren. Hvis de søger ind, vil det ofte først være hen mod slutningen af oktober eller november, og altså lidt senere på året end husmusen.

Halsbåndmusen henter størstedelen af sin føde fra planteriget, såsom nødder, skud og knopper. De kan også finde på at gå i frugt, som ligger opbevaret i frugtkasser. Når musene kommer ind i bygninger, er musene dog ikke nær så kræsne, og kan finde på at tage bider af ting som sæbe og stearin.

Dens ekskrementer ligner husmusens til forveksling. De er 3-6 mm lange, sorte og spidse i enden.

Halsbåndmusens livscyklus

Halsbåndmus findes over hele landet, men er relativt sjælden i Vestjylland. De yngler udendørs og føder op til tre kuld per år med 1-8 unger i hvert kuld. De kan dog godt finde på at lav en indendørs rede til selv at sove i.

Hvilken skade gør mus?

Mus kan forsage store skader, hvis de kommer indendørs, for de gnaver i stort set alt. Hvis de gnaver i ledninger og andre elektriske installationer, er der fare for kortslutninger og brand.

Derudover så forurener musene med deres urin og ekskrementer, og der er risiko for smittespredning.

Læs mere her, hvis du har brug for bekæmpelse af mus.

Læs mere om mus

Bliver mus tiltrukket af ost?

Fup eller fakta: Otte myter om mus

Hvordan kommer mus ind i huset?

Hvordan undgår man mus?

Vi hjælper dig af med mus

Hos Anticimex er vi klar til at hjælpe dig med de mest moderne og nytænkende løsninger inden for bekæmpelse af mus. Vi benytter teknologisk udstyr og er helt opdateret med de seneste regler inden for skadedyrsbekæmpelse.

Vil du høre mere om vores løsninger, så kontakt os for at høre nærmere, hvordan vi kan hjælpe dig med dit problem med mus. Brug kontaktformularen eller ring til os på 69 15 17 44.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44