Mus

Mus

Husmus

(Mus musculus)

Husmus er aktive året rundt. Om sommeren holder de oftest til udendørs i haver eller parker, og nogle gange også på marker, som ligger tæt på bebyggede områder. Når markerne er høstet, begynder husmusene at søge mod vores huse og bygninger. De lever dog tæt på mennesker året rundt, for det er her der er masser af lettilgængelig føde.

Husmusen holder til i vægge, på lofter eller under vores gulve. Den er altædende, men den foretrækker frø og kornprodukter. Den spiser dagligt cirka 10 % af sin kropsvægt, men den største gene den efterlader, er dens urin og ekskrementer.

Husmusens ekskrementer er sorte og spidse og ca. 3-6 mm lange. De kan minde om kommen i udseendet.

Husmusen kan komme ind ad huller på en størrelse af blot 6-7 mm (den samme diameter som en blyant). Kan den få hovedet igennem, kan resten af kroppen nemlig også komme igennem.

Husmusens livscyklus

Husmusen kan blive op til 18 måneder gammel, og hunnen føder 5-6 kuld om året med 4-8 unger i hvert kuld. De kan formere sig hele året.

Indendørs bygger musen rede overalt, hvor der er adgang til føde og materiale til reden. Redemateriale kan for eksempel være rockwool.

Halsbåndmus

(Apodemus flavicollis)

Halsbåndmusen - eller skovmusen som den også kaldes - lever udendørs i naturen, men kan finde på at søge ind i villaer og sommerhuse om efteråret for at få varme og føde før vinteren. Hvis de søger ind, vil det ofte først være hen mod slutningen af oktober eller november, og altså lidt senere på året end husmusen.

Halsbåndmusen henter størstedelen af sin føde fra planteriget, såsom nødder, skud og knopper. De kan også finde på at gå i frugt, som ligger opbevaret i frugtkasser. Når musene kommer ind i bygninger, er musene dog ikke nær så kræsne, og kan finde på at tage bider af ting som sæbe og stearin.

Dens ekskrementer ligner husmusens til forveksling. De er 3-6 mm lange, sorte og spidse i enden.

Halsbåndmusens livscyklus

Halsbåndmus findes over hele landet, men er relativt sjælden i Vestjylland. De yngler udendørs og føder op til tre kuld per år med 1-8 unger i hvert kuld. De kan dog godt finde på at lave en indendørs rede til selv at sove i.

Hvilken skade gør mus?

Mus kan forårsage store skader, hvis de kommer indendørs, for de gnaver i stort set alt. Hvis de gnaver i ledninger og andre elektriske installationer, er der fare for kortslutninger og brand.

Derudover så forurener musene med deres urin og ekskrementer, og der er risiko for smittespredning.

Læs mere her, hvis du har brug for bekæmpelse af mus.

Hvad spiser mus?

Husmus er altædende, men foretrækker frø og kornprodukter og kan spise op til 10 % af deres kropsvægt dagligt. De holder til i vægge og lofter, hvor de efterlader urin og ekskrementer, der kan være sundhedsskadelige.

Halsbåndmus henter størstedelen af sin føde i naturen og lever primært af nødder, skud og knopper. De kan dog tilpasse sig og spise andet, hvis de kommer ind i bygninger – heriblandt frugt, sæbe og stearin, når andre fødevarer ikke er tilgængelige.

Hvordan ser mus ud?

Husmus varierer i farve fra mørkegrå til gråbrun og kan være enten helt mørkegrå eller lysere på undersiden. En voksen husmus måler ca. 6-10 cm, og halen kan være lige så lang som kroppen. Husmusen har store øjne og ører, hvilket skiller den fra unge rotter.

Halsbåndmus er større end husmus og har en kropslængde på 10-12 cm samt en endnu

længere hale. De kendes på deres brune ryg, hvide bug og en karakteristisk gul halsbåndsstribe foran forbenene. Halsbåndmusen har også store ører og øjne og kan nogle gange forveksles med en rotteunge.

Hvor mange unger får mus?

Husmus formerer sig hurtigt med 5-10 kuld årligt, og hver gang får hunnen 4-8 unger. Denne hurtige reproduktion betyder, at en lille bestand hurtigt kan udvikle sig til en stor koloni, hvis de ikke opdages og bekæmpes.

Halsbåndmus får op til tre kuld årligt med 1-8 unger pr. kuld, og de yngler hovedsageligt udendørs, men kan dog etablere sig indendørs i vintermånederne.

Hvor gammel bliver mus?

Husmus kan leve op til 18 måneder indendørs, hvor de er beskyttet mod rovdyr og har nem adgang til føde.

Halsbåndmus lever også op til 1-2 år under optimale forhold udendørs, men hvis de flytter indendørs, kan deres levetid forlænges, da de er beskyttet mod kulde og naturlige fjender.

Mus på loftet, i væggen eller i haven

Mus søger beskyttede steder til at bygge reder og finde føde. Indendørs etablerer både husmus og halsbåndmus sig ofte på lofter, i vægge og under gulve, hvor de kan være svære at opdage og skabe larm om natten.

Udenfor bygger halsbåndmusene gange under skure eller terrasser, men kommer ofte indendørs i efteråret og vinteren, når vejret bliver koldere. Hvis du mistænker mus i vægge, på loftet eller i haven, kan Anticimex hjælpe med at identificere og bekæmpe angreb effektivt.

Se forskel på mus og rotters gennem ekskrementer

Mus og rotter kan ligne hinanden, men de kan især kendes fra hinanden på størrelse og form på ekskrementer. Husmusens og halsbåndmusens ekskrementer er sorte, spidse og ca. 3-6 mm lange, hvilket kan minde om kommen.

Rotters ekskrementer er derimod større, cylindriske og har afrundede ender. Mus har også relativt store øjne og ører i forhold til rotter, og en mus har typisk en slankere krop og længere hale.

Forsikring og lovgivning

I Danmark er det boligejerens ansvar at forebygge og bekæmpe mus, da skadedyr som mus kan forårsage omfattende skader og sundhedsrisici. Skader forårsaget af mus dækkes sjældent af forsikringen, da de ofte betragtes som resultat af manglende vedligeholdelse. Det anbefales derfor at foretage løbende kontrol og vedligeholdelse af hjemmet for at forhindre mus i at komme ind.

Læs mere om mus

Bliver mus tiltrukket af ost?

Fup eller fakta: Otte myter om mus

Hvordan kommer mus ind i huset?

Hvordan undgår man mus?

Vi hjælper dig af med mus

Hos Anticimex er vi klar til at hjælpe dig med de mest moderne og nytænkende løsninger inden for bekæmpelse af mus. Vi benytter teknologisk udstyr og er helt opdateret med de seneste regler inden for skadedyrsbekæmpelse.

Vil du høre mere om vores løsninger, så kontakt os for at høre nærmere, hvordan vi kan hjælpe dig med dit problem med mus. Brug kontaktformularen eller ring til os på 69 15 17 44.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44