Myter om mus - Anticimex

Fup eller fakta om mus - 8 myter

Gennem årene og vores opvækst har vi fået en del at vide om mus. I film, fjernsynet, børnebøger og traditionelle fortællinger får vi tegnet billedet af musen, som et klogt lille dyr, der bliver jagtet af katte, elsker et godt stykke gul ost og som bor bag et lille halvrundt hul i husvæggen.

Hvor mange af disse forestillinger og myter taler sandt? Få svarene her.

Flagermus er flyvende mus

Fiktion

Flagermus er lige så meget en mus med vinger, som en haj er en delfin med meget skarpe tænder. Flagermus er slet ikke gnavere. De er pattedyr af ordenen "Chiroptera". Mus hører til ordenen "Rodentia". Flagermus er det eneste pattedyr, der er i stand til at flyve. Ud over at være pattedyr, har de to dyr ikke meget tilfælles.

Mus har hule knogler

Fiktion

Mus er kendt for at kunne klemme sig igennem små huller med en diameter på blot 6-7 mm. Det har formodentlig bidraget til myten om, at mus har hule knogler. Det har de ikke. Som os mennesker er mus hvirveldyr med muskuloskeletale systemer. Det betyder, at knogler, led og muskler styres af hjernen. Mus har ikke kraveben, hvilket tillader dem at være langt mere fleksible, når de skal igennem et lille hul.

Mus er føjelige

Fakta og fiktion

Du har måske hørt udtrykket ”musestille” eller, at der er forskel på ”mus og mænd”. Dette med klar hentydning til, at mus er stille og ikke udgør nogen trussel. Mus kan godt blive aggressive, når de er i parringstiden eller skal forsvare et territorium. Denne aggressivitet kan også være rettet mod mennesker.

Typisk vil en mus undgå kontakt med mennesker og løbe væk, hvis det er muligt. Hvis musen er presset op i et hjørne, kan den sagtens forsøge at forsvare sig selv. Derfor er det en god idé aldrig at tage kampen op imod en mus eller rotte, da de kan bære på farlige og smitsomme sygdomme.

Mus er natdyr

Fakta

Mus er nattedyr. De foretrækker at søge efter føde, når mørket er faldet på. Hvis du hører mærkelige pibe-, kravle- eller gnavelyde efter mørkets frembrud kan det være en indikation på, at du har et mus.

Det betyder ikke, at musene ikke bevæger sig rundt i løbet af dagen. De foretrækker bare at spise om natten. Hvis du identificerer mus i løbet af dagen, kan det dog være et tegn på en stor tilstedeværelse af mus. Så er det en god idé at sætte gang i en effektiv bekæmpelse.

Mus lever i beskidte hjem

Fakta og fiktion

Mus er mere interesseret i mad end i renlighed. Et beskidt og ubeskyttet hjem er ofte en nem vej til mad (tænk på brødkrummer og spildt mad) og materialer til en rede.

Når det er sagt, er de ligeglade med rengøringen i huset. Det vil sige, at et godt bevaret og rent hjem som regel er mindre attraktivt for musen, men det er ingen garanti for, at den ikke lejer sig ind.

Mus lever alene

Fiktion

I tegneserier ser man den ensomme mus sidde en lænestol i dagligstuen med billeder på væggen. Mus er ikke eneboere.

Både musene på landet og byen lever i grupper. De yngler tit og får omkring 10 kuld på seks-otte unger – hvert år. Får du øje på bare én mus omkring dit hjem, er chancen for flere ganske stor.

Ost er musens yndlingsspise

Fiktion

Spiser en mus ost? Helt sikkert. Mus er altædende, så de spiser praktisk talt alt hvad de kan få poterne i. I tilfælde af mangel på føde spiser de endda andre mus.

Du kan læse mere om hvad en mus foretrækker at spise her.  Du kan være sikker på at alle madrester, der ligger tilgængeligt for musen, bliver opfattet som en gratis buffet.

En kat er alt du behøver for at forebygge mus

Fiktion

Katte er naturlige jægere, så hvis der er mus i nærheden af boligen, vil de sikkert finde frem til dem. At få en kat udelukkende for at den skal jage mus er ikke nogen god idé.

Mange tror, at mus flygter ved tilstedeværelsen af katte. Hvis det var sandt, ville du ikke høre om katte, som fanger mus. Én kat vil ikke i stand til at bekæmpe en hel muserede, uanset hvor dygtig en jæger den end er.

Sådan undgår du mus i hjemmet

Når det kommer til mus, er der kun en universel sandhed: Medmindre de er kæledyr opbevaret i et bur, vil du ikke have dem indenfor i hjemmet. For at undgå dette vil det være en god begyndelse læse, hvordan du beskytter hjemmet mod mus og rotter.

Få hjælp - kontakt os

Har du brug for hjælp til at slippe af med mus, kan vi hjælpe dig. Uanset hvor i Danmark du bor. Ring 69 15 17 44 eller brug kontaktformularen.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44