To væggelus på lagen

Væggelus

Væggelus, sengelus eller bed bug

Væggelusen bliver kaldt flere forskellige ting, men de forskellige kaldenavne dækker alle over det lille insekt i sengen, som bider os, når vi sover.

En væggelus er faktisk ikke i familie med lus, som deres navn ellers antyder. En væggelus er derimod en tæge, som er stærkt bundet til mennesker. Den tiltrækkes af vores lugt og CO2-udladninger.

Væggelusen har en sugesnabel, hvilket er et typisk kendetegn blandt tæger. Tægers snabel anvendes til at suge plantesaft, men hos væggelus anvendes den til at suge blod.

Denne type af tæge er ikke udstyret med vinger.

Hvordan ser en væggelus ud?

En voksen væggelus er omtrent 4-5 mm lang og har en bred, oval, flad krop. Den har ingen vinger. Den har en lysegul/brun farve, som kan være næsten rødbrun, hvis den lige har suget blod. En væggelus, der er tom for føde, kan dog være næsten gennemsigtig.

Væggelusens skjulesteder

Væggelus holder til i revner og mørke sprækker, og findes ofte i grupper nær sengesteder, såsom sømmene på madrasser, bag paneler, løstsiddende tapet, ved el-installationer og bag billeder og møbler, som er placeret tæt til væggen. Det er også her de lægger deres æg.

Væggelusene er lyssky og er derfor ofte gemt i revner og sprækker. Om natten bevæger de sig ud for at finde føde, og de foretrækker menneskeblod.

Væggelus bider oftest på utildækkede steder på kroppen, som f.eks. arme, hænder, hals og fødder. Blandt andet på den måde kan man skelne mellem bid fra væggelus og lopper. Lopper bider nemlig gerne under stramtsiddende beklædning.

Når væggelusene har bidt, er den mæt efter 5-10 minutter. Herefter kravler den i skjul igen. Her sidder den så og fordøjer i en uges tid indtil den bliver sulten igen.

Væggelusens udvikling

Æglægningen for væggelus foregår på skjulesteder, hvor æggene klæbes fast til underlaget, som f.eks. bagsiden af en madras. En væggelus kan lægge omkring 200 æg i sin levetid, hvoraf der bliver lagt 4-5 dagligt.

Når æggene er klækket, kommer nymfer, der kun er én millimeter lang. Herefter kommer nymferne gennem fem stadier, hvor de hver gang skifter hud. Det kan tage alt fra to måneder og op til et år, før en nymfe bliver til en fuldvoksen væggelus.

Se video om væggelus

På vores YouTube-kanal finder du en række videoer om væggelus.

Sådan kan vi hjælpe dig
Hos Anticimex er vi specialiserede inden for bekæmpelsen af væggelus og leverer blandt andet en dampbehandling på 140 grader, som vil dræbe væggelusene.

Kontakt os på 69 15 17 44 eller via vores kontaktformular herunder for at bestille bekæmpelse af væggelus. Eller for at få mere at vide.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44