Blodsugende væggelus - dem klarer Anticimex

Disse insekter ønsker du ikke at have i hjemmet

Der findes rigtig mange insekter i verden. Vi kan ikke være dem foruden, da de udspiller en vigtig rolle i forhold til fødekæden og naturens orden. Dog bør vi af gode grunde holde nogle af dem uden for hjemmets fire vægge. Ellers bliver du måske offer for bid, kløe, angreb på møbler og ødelagte fødevarer.

Insekter som angriber mennesker

Nogle er bange for insekter, og det er ikke helt underligt. Nogle angriber dig om natten og andre bruger din krop som bolig.

Blodsugende insekter

Væggelusene er en af de mest velkendte plager. De kommer frem om natten og suger dit blod, mens du uforvarende ligger og sover. Væggelusene var næsten udryddet for 50 år siden, men den øgede rejseaktivitet i verden har gjort, at de findes i næsten alle afkroge. Samtidig er de blevet mere resistente over for giftmidler og derfor vanskeligere at bekæmpe.

Læs mere: Skal du snart på sommerferie? Sådan undgår du væggelusene på ferien.

Det er som regel os selv, der transporterer væggelusene hjem til boligen, når vi overnatter nye steder. Deres lille størrelse gør det endda svært at få øje på dem. Deres bid kan føre til røde plamager, kløen, svige og smerte. Væggelusene er et total no-go i hjemmet.

Irriterende kløe

Lus og lopper kan alle give ubehagelige og irriterende bid, som kan føre til ekstrem kløe.

Lus rammer ofte børn, der bliver ”smittet” af legekammerater i børneinstitutioner. Lusene finder sig til rette i hovedbunden, hvor de lægger æg. De kan normalt bekæmpes med grundig kæmning af håret eller hårmidler fra det lokale apotek.

Lopper kan bide fra sig og selvom det mere er husdyrene end os mennesker, der er blandt ofrene, så gør bidene ondt og kan fremkalde allergiske reaktioner. En loppeinvasion kan bekæmpes via grundig støvsugning og rengøring, der repeteres op til flere gange.

Insekter som angriber mad og tekstiler

Nogle insekter går ikke efter mennesker. Deres overlevelse afhænger i stedet af vores mad og beklædning. Melbiller, kakerlakker, myrer, brødbiller, møl og flæskeklannere går efter vores fødevarer og kan gøre stor skade på disse.

Først og fremmest gør det vores mad uspiselig, hvorfor store mængder mad nogle gange må smides ud. Desuden bærer nogle af dem på smitsomme sygdomme, som i sidste ende kan inficere maden. Det er knapt så lækkert.

Hold krybene væk med lav fugtighed og opbevaring af dine fødevarer tørt og sikkert. Anvend tætte plasticbokse- og poser og opbevar fødevarer så køligt som muligt.

Læs mere: Styr på fødevaresikkerheden? Her er de vigtigste grundregler

Insekter som angriber træværk

Husbukken er en sort bille, der har specialiseret sig i at leve af træmateriale i bygninger. Hvis ikke husbukken opdages i tide, kan den med årene gøre stor skade på huset. Dens ødelægger kan sammenlignes en smule med termittens, mens dens angreb foregår over længere tid, og de bliver ikke lige så talrige som termitterne.

Parketbillen graver gange i løvtræ og efterlader sig huller med fint mel omkring. Parketbillen foretrækker friskhed og angriber som oftest træværk, der er under 10 år gammelt. 

Derudover har vi i Danmark også borebillen. En voksen bille gør faktisk ikke noget skade i sig selv, men det er larverne, som er ballademagerne. Deres æg klækker inde i træmøbler, bøger og gulve og herfra borer de sig ud i den fri verden. Det efterlader nogle små fine og runde huller i træet. Kan der ses borestøv rundt om hullet, er der formentlig tale om et relativt nyt angreb.

Ufarlige, men irriterende kryb

Endeligt er der de insekter, som ikke rigtig kan karakteriseres som skadedyr, men alligevel ikke ønskes inden døre. Tag for eksempel edderkopper. I Danmark er de heldigvis komplet ufarlige, og de udgør ikke nogen form for skadesrisiko. Alligevel er det de færreste, som ønsker at have dem rendende inde i deres bolig.

Andre insekter kan også opleves som værende ubehagelige eller irriterende – især hvis de forekommer i større mængder. Tusindben, støvlus, bænkebidere, ørentviste og sølvfisk er bare enkelte af dem. Selvom insekterne i sig selv ikke gør skade på hverken dig eller boligen kan de være et tegn på noget værre.

Har du mange bænkebidere i kælderen har du formentlig et for højt fugtniveau. Ser du flere sølvfisk på dit badeværelse kan det være et tegn på, at du har en fugtskade i huset – i værste tilfælde skimmelsvamp, som sølvfiskene blandt andet lever af at spise. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på hvilke insekter du ser i dit hus. Det kan være et vink med en vognstang!

Er du i tvivl? Kontakt Anticimex

Er du i tvivl om hvordan du skal reagere eller har du mistanke om et skadedyrsangreb? I Anticimex er vi altid klar til at hjælpe dig på vej mod en hverdag med ro i sindet. Kontakt os og hør nærmere om hvordan vi kan gøre det kvit med dine problemer.

Ring 69 15 17 44 eller brug kontaktformularen herunder. Vi er altid klar med professionel rådgivning og skadedyrsbekæmpelse.

Vælg land

    ring til os 69 15 17 44