Naturlige afskrækkelse af duer og andre fugle

Tips: Slip selv af med fugle

Forståelse af fugleadfærd ved brug af naturlige metoder til at afskrække fugle

At skræmme fugle væk med gør-det-selv-metoder er endnu en måde at gøre dem ubekvemme på, med intentionen om at få fuglene til at søge andre steder hen, for at bygge rede og finde føde.

Dog sker der ofte en tilvænning over tid. Fuglenes dynamiske adfærd tillader dem at tilpasse sig, så de kan vende tilbage. Det kan derfor være nødvendigt fortsat at justere skræmmemetoder.

Problemer forårsaget af fugle

Hvis det ikke holdes i skak, kan fuglenes nærhed forårsage mange gener for mennesker samt strukturelle skader på bygninger og sundhedsrisici.

Sådan holder du duer, måger og andre fugle på afstand

Fjern fødekilder

Sørg for, at der ikke er åbne skraldespande eller madrester, der flyder rundt omkring. Sørg for, at skraldespandene er lukket tæt, så fuglene ikke kan åbne dem.

Implementér fugleskræmmere

Hæng reflekterende genstande op på dine vinduer og altaner, såsom CD'er eller sølvpapirsstykker, da de bevægelige refleksioner kan skræmme dem væk.

Placer skræmmeugler eller -høge, for at skabe illusionen af fare for fuglene og afskrække dem fra at samles i området. Vær dog opmærksom på, at disse fugle er meget intelligente og hurtigt vil indse, at disse skræmmeugler ikke udgør en reel trussel, så de virker muligvis kun midlertidigt.

Der findes forskellige enkle skræmmemetoder til landbrug, havebrug og udendørs grøntsagsdyrkning. Fugleskræmsler, flag, balloner eller rovfugledrager er nogle eksempler på skræmmemetoder.

En måde at advare fugle om ikke at flyve ind i glas eller vinduer på er at sætte et klistermærke der, så de let kan se bygningen.

Fuglenet og andre metoder til haven

For at beskytte nyligt såede græsfrø, bærbuske, frugttræer, afgrøder og andre planter i din have, skal du dække dem grundigt med fintmasket fuglenet, som du kan få fra en gør-det-selv- eller havebutik.

Hæng plastikposer og bånd op på pinde eller metalstænger. Disse lyde og hurtige bevægelser vil skræmme fuglene væk.

Sørg for, at fuglene ikke bliver fanget eller sidder fast i nettene og plastikken. Desuden skal du huske på, at fugle er meget intelligente, så de vil med tiden indse, at der ikke er noget at være bange for.

Maksimer effekten

For at skræmme fugle, er det vigtigt at skifte mellem disse metoder og flytte dem for at opnå en optimal effekt.

Tegn på en fugleinvasion

Måger og duer er aktive om dagen, og deres tilstedeværelse er generende for mennesker. Der er en fugleinvasion, når:

 • Store flokke af måger og duer ses på tage og strejfer rundt i gaderne
 • De laver overdreven støj
 • Der er store mængder ekskrementer på fortov, biler og bygninger
 • Bygninger og statuer bliver beskadiget af den syre der er i deres ekskrementer
 • Store mængder åbne affaldsposer spredes, og du kan se dem rode i dem
 • Du ser måger snappe mad fra folks hænder eller tallerkener.
> Flere tegn på en fugleinvasion

Virker lyde eller ultralydsenheder til at skræmme fugle væk?

Det afhænger ofte af lydens type, frekvensen, decibelværdien, lydstyrken og kvaliteten af enheden.

Vi vil gerne påpege, at det ikke er alle lyde eller ultralydsenheder, der fungerer for alle fugle. Husk desuden, at fugle kan vænne sig til både visuelle og lydbaserede skræmmemetoder og indse, at der ikke er nogen trussel.

Når du bruger lyd- eller ultralydsenheder, skal du sørge for ikke at genere naboerne, da en del udstyr udsender meget høje og gentagende lyde. De er ofte ikke tilladt i boligområder.

 • Fyrværkeri eller et skud fra en pistol kan skræmme fugle som stære.
 • En gaskanon opsættes på et fast sted, f.eks. på landbrugsjord, og er derfor ikke nem at flytte.
 • En fugleskræmmepistol med professionelt fyrværkeri er nem at bruge manuelt. Der kræves tilladelser til brug af en fugleskræmmepistol, hvilket selvfølgelig også gælder for brugen af et haglgevær.
 • Der er også foranstaltninger, der virker med ultralydsenheder og lydtryk. Akustisk lydtryk fungerer ved hjælp af lydbølger, der håndterer et lydtryk, der er anderledes end det omgivende tryk. Dette er en frekvens, som det menneskelige øre ikke kan høre, men den skaber en ubehagelig fornemmelse for fuglene, der skræmmer dem væk fra problemområdet.
 • Fugleskræmmeudstyr med lyd afspiller naturlige skrig fra en bange fugl eller lyde fra en rovfugl. Som følge heraf bliver fugle utrygge, og en stor del af fuglene søger derefter til et andet område. Fugleskræmmere med lyd bruges primært til måger.

Hvad med anti-fugle-lasere?

Agrilaser er for eksempel velkendt blandt landmænd for at dække et større område med klare laserstråler. Disse skræmmer fuglene væk. De kan installeres på jorden, men også på taget.

..og geleer, klæbrige stoffer eller kemikalier?

Vi rådgiver aldrig om metoder, der kan være grusomme mod fugle og forårsage indirekte forgiftning, hvis børn, en kat eller en hund skulle røre ved eller spise den døde fugl.

Vælg land

  ring til os 69 15 17 44